Lökosit, insan vücudunda önemli bir yere sahip olan bağışıklık sistemini oluşturan akyuvar, beyaz kan hücreleridir. Tam kan testi ile saptanmaktadır. Hemogram testi üzerinde WBC ismi ile kullanılmaktadır. WBC kelimesi İngilizce "White Blood Cells" kelimesinin kısaltmasıdır. Lökosit yani akyuvarlar kan içerisinde bulunur, dolayısıyla lökosit yüksekliği veya düşüklüğü kan hastalıklarının teşhisinde kullanılmaktadır. Vücudumuz içerisinde kemik iliğinde üretilirler. Lökositler vücudumuza girmeye çalışan yabancı bakteri ve virüslere karşı koyarak savunma mekanizmamızı oluşturmaktadır. Vücut direncimizi belirler.
Kandaki Lökosit Değerleri Ne Manaya Gelir?
Kanda bulunan lökosit miktarı enfeksiyon, kemik iliği hastalıkları, iltihaplı hastalıklar gibi pek çok hastalığın teşhisinde kullanılan bir faktördür. Lökosit miktarı, kanda bulunan lökositlerin toplamını ve farklı lökosit tiplerinin miktarını belirlemektedir. Kanda normal bulunması gereken lökosit miktarı 4000-11000/mm3'tür. Her insanda ortalama bulunması gereken miktar ise 7000/mm3'tür. Kanda bulunması gereken bu lökosit miktarı, 4000/mm3'ün altına düşer ise lökopeni adı verilen hastalık ortaya çıkmaktadır. Fakat eğer 11000'den fazla ise bu sefer de lökositoz adı verilen hastalık ortaya çıkmaktadır. Yani diğer bir deyiş ile lökosit düşüklüğü lökopeni, lökosit yüksekliği ise lökositoz olarak tanımlanmaktadır.
Lökosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
Enfeksiyon: Viral veya bakteriyel kaynaklı enfeksiyon kapmak, kemik iliğini uyarır ve bu durumda vücudun savunma mekanizması devreye girmektedir. Vücut enfeksiyondan kurtulmak amacıyla lökosit miktarını arttırmaya başlar. Diğer bir deyişle enfeksiyon durumunda lökosit miktarı artar.
Sigara İçmek: Sigara içmenin yol açtığı KOAH, kronik bronşit veya amfizem gibi hastalıklar nefes alma esnasında oksijen almayı engelleyen hastalıklardır. Bu nedenle de nefes borusu ile akciğerler arasında iltihaplanma ve enfeksiyonlara yol açarlar. Az önce bahsettiğimiz gibi vücut enfeksiyonlara karşı çıkmak amacıyla lökosit miktarını en üst düzeye çıkarmaktaydı. Dolayısı ile sigara içmekte lökosit yüksekliğinin nedenlerinden bir tanesidir.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: Crohn, Graves, Hashimato, Romatoid Artrit gibi otoimmün yani bağışıklık sistemi rahatsızlıkları lökosit yüksekliğine neden olmaktadır.
Lösemi: Lösemi bir çeşit kemik iliği kanseridir ve üretilen lökosit miktarının artmasına neden olur.
Bazı İlaçların Yan Etkileri: Bazı mental hastalık ilaçları, anti-inflamatuarlar ve onkolojik ilaçların kullanımı da lökosit yüksekliğine neden olabilmektedir.
Kemik İliği Bozuklukları: Lökositler kemik iliğinde üretildiğinden dolayı, kemik iliğinde meydana gelen bozukluklar lökosit miktarının artışına neden olabilmektedir. Örneğin Polycythemia Vera, Mylofibroz hastalıkları lökosit üretiminin artmasına neden olmaktadır.
Diğer Lökosit Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
Stresli Yaşam, İltihaplanmalar, Alerjiler, Hipotiroidi, Addison Hastalığı, Polikistik Over Sendromu, Hipertiroid, Boğmaca hastalığı, Kronik ve akut miyelojenik lösemi, Kortikosteroid ilaçlar, Lenfositik lösemi gibi nedenler de lökosit yüksekliğine neden olmaktadır.
Lökosit Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
- Kemoterapi ve radyoterapi,
- Aplastik Anemi Hastalığı,
- Lupus Hastalığı,
- Karaciğer ve dalak hastalıkları,
- Bazı otoimmün hastalıklar (tifo, septisemi, çiçek hastalığı, paratifo, tüberküloz vs.)
- Myelodisplastik Sendromu ve buna benzer bazı kemik iliği hastalıkları,
- Bakır ve çinko eksiklikleri,
- Bazı antibiyotik ilaçların kullanımı,
- Otoimmün sistemi baskılayan ilaçlar,
- Anti-diüretik ilaçlar,
- Tiroid ilaçları,
- Kemoterapi ilaçları,
- Yetersiz beslenme,
- Demir eksikliği anemisi,
- Megaloblastik anemi,
- Hipersplenizm.
İdrarda Lökosit Görülmesi
Çoğunlukla idrarda lökosit görülmesi tehlike yaratıcı bir durum değildir. Ancak böbreklerde, idrar kanalında veya idrar keseciğinde ortaya çıkan bir hasar veya buralarda meydana gelen bir enfeksiyon sonucunda idrarda lökosit görülebilmektedir.
İdrarda Lökosit Belirtileri
- Bulanık idrar,
- Pis kokulu idrar,
- Titremeler,
- Vücut ısısının yükselmesi,
- Böbreklerde iltihaplanma,
- İdrar keseciği tümörü,
- İdrarda kan görmek,
- Sık idrara çıkma,
- İdrar yapma sırasında sancı duyma.
İdrarda Lökosit Bulunmasının Nedenleri Nelerdir?
Böbreklerde enfeksiyon yaşanması, gebelik,uzun süre idrar tutma, idrar kanalında tıkanıklık yaşanması gibi nedenler idrarda
lökosit bulunmasına yol açar.