Bebeklerde Lökosit Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Bebeklerde Lökosit Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Lökosit

Bebeklerde lökosit, vücutta ortaya çıkan enfeksiyonların temizlenmesi ve bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla lökosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin normalden fazla üretilmesi durumudur. Kanda ve idrarda yüksek oranda lökosit görülmesi vücutta bir problemin olduğuna işaret eder.

Bebeklerde Lökosit Yüksekliği Neden Olur?

Bebeklerde lökosit yüksekliğinin başlıca nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonları bulunur. Bu bakteriyel enfeksiyonların yarısı kadar akut piyelonefrit şeklinde böbreklerde ortaya çıkar. Akut piyelonefrit görülen böbreklerde kalıcı hasar meydana gelme riski oldukça yüksektir. İlerleyen süreçte böbrek fonksiyonlarında bozulma ve yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar gelişebilir. Hastalığın erken teşhisiyle bu riskler ortadan kaldırılabilir. Böbreklerin dışında, idrar yolunda ve diğer idrar yolu yapılarında da ortaya çıkan enfeksiyonlarda lökosit yüksekliği görülebilir.

Bebeklerde Lökosit Normal Değerleri

Sağlık kuruluşlarında yapılacak kan tahliliyle ortaya çıkan sonuçlara göre sağlıklı bir bebekte olması gereken lökosit değerleri şöyledir:
  • 0-3 günlük: 9.0-35.0 K/mm³
  • 1-2 haftalık: 5.0-20.0 K/mm³
  • 1-6 aylık: 6.0-17.5 K/mm³
  • 7 aylık - 2 yaş: 5.5-17.0 K/mm³
Bebeklerde yukarıda verilen normal değerlerin üstünde ya da altında lökosit görülmesi bir problemin olduğunu belirtir. Çoğunlukla yükseklik görülür. Ancak değerlerin normal değerlerin altında çıkması ise vücudun beyaz kan hücresi üretiminde bir problem olduğunu işaret edebilir. Bu tür değerlerin görülme olasılığı oldukça azdır.

Bebeklerde Lökosit Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde yapılacak kan testi ve radyolojik araştırmalar neticesinde ortaya çıkacak yüksek lökosit değerleri ve izlenimler ışığında ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi sonucunda kan testi tekrar yapılarak lökosit değerleri kontrol edilir. Testin yapılmasındaki amaç, vücudun yapısal olarak tedavi edilmesini izleyerek ilerleyen zamanlarda özellikle böbrek ve idrar yolunda kalıcı hasarların ortadan kaldırılmasıdır.

Ekstra Bilgiler

Lökosit yüksekliği sadece enfeksiyonlardan kaynaklanmaz. Bazı durumlarda kemik iliği hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve bazı kanser türleri de lökosit yüksekliğine neden olabilir. Bu nedenle, lökosit yüksekliği tespit edildiğinde detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır. Bebeklerde lökosit değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, olası hastalıkların erken teşhis ve tedavisi açısından büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Tahlili Lökosit Tedavisi

İdrar Tahlili Lökosit Tedavisi

Lökosit Esteraz Belirtileri ve Tedavisi

Lökosit Esteraz Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde İdrarda Lökosit

Bebeklerde İdrarda Lökosit

3 4 Lökosit Nedir?

3 4 Lökosit Nedir?

Hamilelikte Lökosit Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hamilelikte Lökosit Nedir ve Kaç Olmalıdır?